Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 06.02.2012
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Florin Ciornei
Titlul articolului: 15.04 EXCLUSIV. Ce au fost învățați PSD-iștii să spună azi la TV, înaintea demisiei lui Boc. DOCUMENT INTERN
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-ce-au-fost-invatati-psd-istii-sa-spuna-azu-la-televizor-document-intern-965130.html


EVZ a intrat în posesia mesajelor pe care liderii PSD, la sugestia consultanților politici, trebuie să le "recite" azi în fața camerelor de luat vederi.
 
Prezentăm integral textul care conține toate mesajele pe care liderii PSD ar trebui să le prezinte.

PSD MESAJE GENERALE PRIVIND TEMELE ZILEI 06 Februarie 2012 Consultări la Cotroceni.
•    Mergem la aceste consultări pentru că suntem responsabili, deşi nu avem mari aşteptări legate de ceea ce este dispus să facă preşedintele pentru a detensiona situaţia politică şi socială.
•    Poziţia USL este publică şi a fost clară şi până acum.
•    Guvernul Boc trebuie să plece imediat, dar, indiferent cine va fi propus să conducă Guvernul, acesta trebuie să îşi asume organizarea cât mai rapidă de alegeri. o Un lucru trebuie înţeles – USL cere Guvern de tehnocraţi care să se ocupe de organizarea alegerilor şi de gestionarea treburilor curente. A veni doar cu ideea unui premier tehnocrat într-un Guvern în care să rămâne Igaş, Udrea, Ialomiţianu ar fi doar o glumă proastă.
•    Un astfel de guvern de tranziţie ar trebui să păstreze un echilibru financiar, să nu mai lase să se cheltuie banii publici pentru campanie şi să organizeze alegeri corecte. o Un al doilea lucru care trebuie înţeles – organizarea cât mai rapidă de alegeri este imperativă. Avem nevoie de un guvern şi un Parlament cu legitimitate, care să conducă ţara în această perioadă. Singura formă prin care un Guvern poate primi legitimitate este votul popular!
•    USL va intra la guvernare doar după votul oamenilor! Aşa este corect într-o democraţie. Nu Băsescu aduce sau nu aduce USL la guvernare, ci oamenii!
•    In alta ordine de idei, USL sustine in principiu actiunile necesare implementării Tratatului de guvernanţă fiscală, dar actuala putere are majoritatea să demareze paşii procedurali necesari. Dacă Băsescu ne cheamă să ne spună că de fapt puterea nu mai Uare majoritate, atunci cu atât mai mult se impune soluţia USL – demisia Guvernului.
•    Credem că este însă nevoie de o dezbatere publică în care să se clarifice pentru populaţie ce va implica adoptarea acestor reguli. Toate ţările care şi-au dat acordul de principiu pe acest Tratat îi analizează în detaliu consecinţele. Şi noi ar trebui să facem la fel. Mesajele FMI.
•    Delegaţia FMI, CE şi Băncii Mondiale au spus ceea ce opoziţia spune de mult timp – PNDI-ul Elenei Udrea este un program politic, care nu respectă regulile, şi prin care se pot risipi banii publici. o Finanţatorii internaţionali au recomandat ca în PNDI să fie incluse cât mai multe proiecte cu fonduri europene. În traducere, aceasta înseamnă: nu mai risipiţi politic banii publici; dacă vreţi să faceţi proiecte europene folosiţi surse de finanţare transparente şi controlabile – adică fonduri europene.
•    În ceea ce priveşte liberalizarea preţului la energie şi gaze, remarcăm semi-eşecul Guvernului în discuţiile cu FMI. Chiar dacă FMI a acceptat o decalare a calendarului asumat iniţial, calendarul despre care se discută nu este în acord cu ceea ce şi-a dorit partea română. o Să nu uităm totodată că operatorii din zona gazelor au cerut o creştere care, deocamdată, nu le-a fost aprobată, dar ne temem că este doar o decizie temporară a Guvernului. o Oricum, de la 1 aprilie dispare obligativitatea de a livra cu prioritate către populaţie gaze din producţia internă, ceea ce va duce automat la creşteri de preţuri, pentru că vor interveni preţurile de import.
•    Nu înţelegem foarte clar mesajul FMI legat de creşterea încrederii investitorilor în România. Cum se manifestă această încredere, în condiţiile în care mari investitori încep să plece din România, iar costul împrumuturilor de pe piaţa liberă a crescut?
•    Când vine vorba de date concrete, vedem că prognoza de creştere economică a fost revizuită în scădere. Dacă ne uităm cum au evoluat aceste prognoze din octombrie 2011 până astăzi, putem vorbi despre un risc real de revenire a recesiunii în România. Datele privind recensământul populaţiei ridică suspiciuni.
•    Refirmăm faptul că acest recensământ s-a desfăşurat cu mari nereguli, iar modul în care au fost publicate datele preliminare ne creşte îngrijorarea legată de intenţiile puterii.
•    Vorbim despre o scădere bruscă a populaţiei, deşi se ştie foarte clar că există multe persoane nerecenzate. În baza acestor noi date, puterea mizează pe modificarea legislaţiei electorale, deşi vorbim despre date preliminare, ale căror cheie este deţinută de putere.
•    Mai mult, ne temem că, dincolo de încercările de fraudare prin modificarea legislaţiei electorale, puterea va încerca să îşi justifice şi o serie dintre politicile publice – în loc să încurajeze creşterea natalităţii şi creşterea numărului de locuri de muncă, puterea va încerca să îşi justifice politica de tăieri de la educaţie, de la sănătate, de la asistenţă socială.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.